De brigade

Geveltuinbrigade

Geschiedenis

Het Gents milieu front schreef in 2017 een ambitieus plan voor het Gentse burger budget, en haalde dankzij de vele stemmen de eerste plaats met het idee om 500 geveltuinen aan te leggen bij Gentse burgers. Na de infoavond met de gentse “stad bioloog?” en de publicatie van het aanbod stroomden de aanvragen heel snel binnen.
We organiseerden het team met Liesbet als coördinator en 4 plantdag coördinatoren: Simon, Wim, Jana en Lieven.

Vervolgens kochten we het materiaal, een stevige 2e hands bakfiets, drilboor, koevoet, hamer, enzo. En al gauw waren we klaar voor het uitbreken en installeren van de eerste geveltuinen in de Scheldestraat? in Sint- Amandsberg, waar 5 buren met elkaar hadden afgesproken om te helpen bij de aanleg van de geveltuinen. Liesbet ging op zoek samen met Bert … naar een betrouwbare leverancier van planten uit de buurt.

De plantseizoenen zijn Maart – April – Mei en September – Oktober – November, en na het eerste seizoen hadden we reeds … geveltuinen aangelegd. De eerste leer lessen zaten er op en dankzij de vele bijdragen van vrijwilligers lagen we voor op schema.

Na seizoen 2 was het stilaan tijd om een betere bakfiets aan te kopen, en ook een stevigere boormachine was aan de orde. We raken vlot op elkaar ingespeeld en ook dit seizoen overtroffen we het vooropgestelde aantal tuinen, en kwamen we al boven het initieel doel van 500 tuinen uit.

In laatste seizoen testen we nog verschillende manieren uit om op een dag zowel uit te breken aan te leggen en te planten in een beweging. De aanvragen bleven binnenstromen en we droomden stilaan van een doorstart nadat het budget van de stad op was. we besteden het laatste stuk van ons budget dan ook in een webshop om zo aanvragen te kunnen kanaliseren naar ons nieuw aanbod.

We organiseerden het team met Liesbet als coördinator en 4 plantdag coördinatoren: Simon, Wim, jana en Lieven. Vervolgens kochten we het materiaal, een stevige 2e hands bakfiets, drilboor, koevoet, hammer, enzo. En al gauw waren we klaar voor het uitbreken en installeren van de eerste geveltuinen in de Scheldestraat? in Sint- Amandsberg, waar 5 buren met elkaar hadden afgesproken om te helpen bij de aanleg van de geveltuinen. Liesbet ging op zoek samen met Bert … naar een betrouwbare leverancier van planten uit de buurt.

Geveltuinbrigade

Ons team

Liesbet
Liesbet Boets
Brigadier/coördinator
Simon
Simon De Kerpel
Brigadier
Lieven
Lieven Dhont
Brigadier
steven
Steven Geirnaert
Coördinator GMF

We verplaatsen ons met een cargo fiets en hebben gekozen voor een Recycle Bronte.
Deze is gemaakt van oude mountainbike frames!

Geveltuinbrigade

Hoe werken we

Een geveltuin is de verticale begroeiing van planten langs de gevel.

Om dit te verwezenlijken worden een of meerdere tegels uit het voetpad verwijderd, een gat gegraven van +/- 60cm diep en opgevuld met mengcompost en planten.

Meestal wordt dan een kabelstructuur aan de gevel bevestigd mbv (meestal) 6 oogvijzen en een speciale gecoate draad. Dit hebben de meeste klimplanten nodig om zich aan te hechten. Onze keuze van klimplanten hecht zich niet niet vast aan de gevel. Er kan echter ook worden geopteerd om enkel lage planten aan te planten.